Wat kunt u zelf doen....

U kunt er zelf aan bijdragen om uw (vintage)fluit in optimale conditie te houden.

 

Wij noemen 6 gouden regels die voor iedere fluitist, jong of oud, belangrijk zijn voor- tijdens- en na het spelen.

 

1. Handen wassen

Handen bevatten bepaalde zuren die inwerken op zilver. dus is handen wassen slim om te doen voordat u gaat spelen. Het schoonmaken van de fluit nadat u gespeeld heeft gaat ook veel gemakkelijker.

 

2.  Mond spoelen (tanden poetsen is nog beter!). Overdreven...? Nee, want uw adem bevat stoffen (vooral suikers en zwavel) die niet alleen in de fluitbuis condenseren, maar ook op de polsters neerslaan.

Dat is de hoofdreden waarom polsters minder lang meegaan als u zich niet houdt aan deze regel.

 

3. Fluitbehandeling.

De manier waarop u een fluit In elkaar zet en uit elkaar haalt  is erg belangrijk. Zie de instructie-video.  -------------->>
Als toevoeging: absoluut niet aan het klep-schanier- mechanisme komen! Vooral de lage klepgroep

(D-E-F rechterhand) is zeer kwetsbaar.

 

4. Verstelling van het kopstuk.

Hoe vaak zie je niet, dat bij verstelling van het kopstuk tijdens een pauze in het spel, de rechterhand op het scharniermechanisme van de lage klepgroep rust/of dit onder druk zet om het corpus vast te houden. Soms kan het niet anders, maar vermijdt dit altijd als het even kan! 

 

5. Het schoonmaken van de fluit na het spelen.

Dit heeft niet alleen een estethische functie, maar is vooral bedoeld om eventuele zuren van het zilver te verwijderen.

Wrijf de kleppen altijd vorzichtig schoon, door de klep eerst in te drukken (dan wordt daarna de klepas niet belast!) en daarna haaks op de klepas de "poetsbeweging" te maken.

 

6. Het opbergen van de fluit na het spelen.

Laat de fluitkoffer de eerste uren openstaan. Dan kan de fluit "uitwasemen". En niet op een te warm plekje bij de kachel; maar dat weten wij allemaal wel.

En sluit u de koffer, dan niet het vochtige wisdoekje op de fluit doen. Ik heb het vele honderden keren aangetroffen bij leerlingen van muziekscholen.